Mugai Ryu karakteristika

Seiza no bu

Består af 2 serier á 5 teknikker. De indeholder de grundlæggende elementer af Mugai ryu. De er alle siddende. Det er i disse øvelser vigtigt at studere hoftedrejningen, som er sværere i siddende teknikker end fra stående position og skal læres fra begyndelsen.

Go yo:

 1. Shin
 2. Ren
 3. Sa
 4. Yu
 5. Sha

Go yo er den mest grundlæggende serie, hvor man lærer det basale skærs elementer: ”Nukitsuke” (trækning af sværdet), ”Furikaburi” (hævning over hovedet), ”Kirioroshi” (skæret), ”Noto” (tilbage placering af sværdet til skeden).

Go ka:

 1. Tsui getsu
 2. In chu yo
 3. Yo chu in
 4. Hibiki gaeshi
 5. Hazumi

Her kommer flere komplicerede bevægelser i teknikkerne som: stød, parader, lave skær og spring. Go ka er en af de mest komplekse serier.  

Tachi no bu

Består af 2 serier á 5 teknikker. Alle teknikkerne er stående. Den første serie udføres fra stillestående, den anden i bevægelse. Her trænes særligt afstandsbedømmelse, og teknikkerne er meget dynamiske.


Go o:

 1. Mune zukushi
 2. Enyo
 3. Ryo guruma
 4. No Okuri
 5. Gyokko

Alle teknikkerne I Go o starter i stående stand. Teknikkerne indeholder meget ma-ai (korrekt afstandsbedømmelse) og er meget fremadrettede og dynamiske. Særligt i disse øvelser er forståelsen for bunkai (partner øvelser) vigtige. Her indføres også ”Chiburi” (bevægelse med sværdet, der fjerner modstanderens blod fra klingen).

Hashiri Gakiri:

 1. Mae goshi
 2. Muso gaeshi
 3. Mawari gakari
 4. Migi no teki
 5. Shiho

Hashiri Gakari er teknikker, som starter i løb. Dette vanskeliggør udførelsen, og teknikkerne trænes først, når udøveren er på et intermediært niveau.

Kenkyu Giho:

Inden eleven påbegynder det sidste niveau trænes Kenkyu Giho, der er en række teknikker, hvor man bruger Katana både i angreb og forsvar. Teknikkerne er lavet af Ishii Gogetsu Yoshikura og Shiokawa Hosho Terunari og undervises udelukkende af elever i den retning indenfor Mugai ryu.

 1. Jin rai
 2. Tsuki kage
 3. Kano mi kaeri
 4. Ichi jin

Naiden

 1. Sangyo itsuchi
 2. Jinmon
 3. Banpoki itto

Naiden er de mest avancerede teknikker og undervises således til elever på Menkyo niveau.

Katana no kata

 1. Hokuto
 2. Oshiro
 3. Inazuma
 4. Kasumi
 5. Ryusei

Par øvelser med langt sværd (katana eller odachi). De foregår stående, og hvor partnerne går frem mod hinanden og pludseligt trækker sværdet og forsøger at skære hinanden. Øvelserne har fastlagte angreb og modangreb.

Wakizashi no kata

 1. Kiri dome
 2. Tsuki dome
 3. Uke nagashi
 4. Kiri age
 5. Kurai  zume

Par øvelser med kort sværd (wakizashi eller kodachi). De foregår fra seiza og på kort afstand. Ligeledes har disse øvelser fastlagte angreb og forsvar. Fælles for par øvelserne er, at nukitsuke og noto udføres samtidig for begge partnere.